бактериално носителство при деца
0
(0)

В човешкия организъм броят на всички телесни клетки, взети заедно, е по-малък от броя на естествено населяващите тялото бактерии. В някои случаи бактериите живеят в симбиоза с тялото ни и не причиняват никакви проблеми. Такъв е случаят с бактериите, формиращи чревната и вагиналната микрофлора. В други случаи обаче естествено населяващите организма бактерии може да предизвикват сериозни инфекции в определени моменти. Наличието на подобни потенциално патогенни микроорганизми в тялото се означава като бактериално носителство.

В кои зони на тялото най-често се локализират потенциално опасните бактерии при установено бактериално носителство?

Най-често се установява бактериално носителство в областта на назофарингеалната лигавица. Това е лигавицата, покриваща горните дихателни пътища. Изследването за бактериално носителство се извършва бързо и лесно с вземане на локален секрет. Такова изследване се прави основно при деца, страдащи от често боледуване. Открояват се няколко вида болестотворни бактерии, които най-често населяват лигавицата на дихателната система. Това са:

  • Haemophilus influenzae
  • Streptococcus pneumoniae
  • Moraxella catarrhalis
  • Staphylococcus aureus

Само по себе си бактериалното носителство не представлява сериозен здравословен проблем. В такъв се превръща при отслабване на имунната система, когато защитните сили на организма не успяват да неутрализират болестотворните бактерии. При хората, страдащи от често боледуване, и особено при децата, отслабването на имунната система и имунният срив са хроничен проблем. Това съответно провокира честите бактериални инфекции.

shop banner

Кога трябва да се вземат мерки при установено бактериално носителство?

Както стана дума, установяването на бактериално носителство обикновено става при често боледуващи хора. Възможно е обаче такова да се установи и при рутинен профилактичен преглед. И в двата случая е добре да се вземат мерки, насочени към:

  • засилване на имунитета
  • елиминиране на потенциално опасните бактерии

За тази цел може да се доверите на продуктите от серия Имунобор.

За подсилване на детския имунитет, особено през есента, ползвайте Имунобор Кидс/Imunobor® Kids сироп или капсули. Те са подходящи за всички деца с бактериално носителство, често боледуващи и страдащи от хронични инфекции. Двата продукта подсилват детския имунитет и имат директно антибактериално действие. За профилактика на бактериално носителство и често боледуване при възрастни се препоръчва прием на Имунобор/Imunobor®.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: