Новости за вируса зика
0
(0)

Здравните власти по света продължават да проучват проблема с вируса зика (zika вирус) и да информират обществеността относно новооткрити негови особености. През последния месец се появи подробна информация, касаеща приспособителните възможности на зика-вирусните частици и това как те се противопоставят на защитните сили на организма след навлизането си в човешкото тяло.

Изключително адаптивният зика вирус

Проучванията на американски здравни специалисти показват, че при вируса зика се наблюдават изключително силни адаптивни способности. Той е силно приспособим и успява да се внедри в зони на тялото, които са защитени от прякото действие на клетките на имунната система. Това, от една страна, затруднява борбата на имунната система срещу него, а от друга – удължава времето, през което засегнатият човек е заразоносител и може да предаде вируса на друг.

Колко време може да продължи вирусоносителството при вируса зика?

Американските учени, изследващи проблемия вирус зика обявиха през месец февруари, че зика-вирусни частици са открити в семенната течност на мъж 63 дни след като той е бил заразèн. Тази информация идва като допълнение на по-ранни данни, сочещи също толкова продължителното оцеляване на вируса зика в мозъчната тъкан на плода, плацентата и околоплодната течност при бременните жени. Счита се, че тези открития ще дадат успешна насока на продължаващата борба за противодействие срещу този нов, бързо разпространяващ се вирус, свързван с хиляди случаи на мозъчни увреждания на новородени, най-вече в Южна Америка.

Как зика вирусът успява да се задържи толкова дълго в организма и да се адаптира успешно към действието на имунната система?

Според информация на учените зика-вирусните частици, попаднали в кръвта след ухапване от специфичния вид тигров комар, циркулират в кръвния ток не повече от 7 до 10 дни. Там те биха били лесна мишена за имунните клетки, поради което са развили силни адаптивни способности, помагащи им бързо да мигрират към по-безопасни места като семенната течност при мъжете или околоплодните течности при бременните. Това от своя страна намалява риска от развитие на инфекция, но повишава риска от предаване на вируса и по-лошото – от развитие на микроцефалия или друго неврологично увреждане на плода.

Няколко органа в нашето тяло (тестисите, очите, плацентата и мозъкът) предлагат сигурно укритие от действието на имунните клетки. Тези органи са жизнено важни за организма. Поради тази причина е ограничен достъпът на антитела и други имунни компоненти до тях с цел да се избегнат животозастрашаващи състояния, провокирани от защитните механизми на имунната система. Попадайки там, зика вирусът си гарантира продължително пребиваване и мултиплициране в организма. Колко точно – учените тепърва ще откриват.

Защо е важно целогодишното подсилване на имунната система?

От първостепенна важност, сочи отчетът на учените, е това, че вирусът зика в голяма част от случаите предизвиква само леки симптоми на инфекция, а много често изобщо не води до заболяване. При вируса зика, както при всички други вирусни, гъбични или бактериални агенти е в сила правилото, че поразяват много по-трудно хората с подготвена имунна система и силен имунитет.

Отслабената имунна система отваря широко вратите към навлизане на болестотворните вирусни частици. Затова учените отбелязват нуждата от целогодишно засилване на имунитета с качествени имуностимулатори. В условията на повишена опасност от инфекциозни заболявания след края на зимата и предвид предстоящото активизиране на комарите, обръщаме отново внимание на продуктите от фамилия Имунобор/Imunobor®, разработени в серии за деца и възрастни. Техният редовен прием поддържа активна имунната система и намалява значително риска както от вирусна инфекция, така и от бактериални и гъбични усложнения.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola

Може да харесате

Последствия от ковид – дълготрайни при хоспитализираните
Последствия от ковид – дълготрайни при хоспитализираните
01сеп.2021
0

Последствия от ковид – дълготрайни при хоспитализираните

5 (1) Приблизително половината пациенти на болнично лечение имат дълготрайни последствия от ковид. Това установява проучване, публикувано в ...
Повече
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x