пробиотик антибиотик
0
(0)

Специалистите препоръчват в хода на терапия с антибиотик задължително да приемаме и пробиотик. Защо е важно това условие и как влияят на здравето ни пробиотиците и антибиотиците – научете в следващите редове.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците (от pro – за, и bios – живот) представляват живи микроорганизми, част от стомашно-чревната ни флора. Те са вид полезни бактерии, които участват в редица процеси като синтез на витамини, храносмилане, усвояване на приети вещества и др. Полезните бактерии държат под контрол популацията на вредните такива. За това и приемът им води до подобряване на баланса на бактериите в чревната микрофлора. Освен изброените ползи, пробиотиците укрепват и имунната система.

За да си набавим повече пробиотици е нужно да консумираме т.н. пробиотични храни. Това са тези, преминали процес на ферментация. В групата влизат добре познатите ни туршии, кисело зеле, кефир и кисело мляко.

shop banner

Защо специалистите препоръчват употребата на пробиотик при лечение с антибиотик?

В сезона на грипа мнозина сами прибягват до употребата на антибиотици, което не е най-правилният избор. Вирусите не се повлияват от този тип медикаменти. Според специалистите, честият прием на антибиотици води до проблеми с храносмилателния тракт и може да стане причина за поява на антибиотична резистентност.

Антибиотикът освен вредните, убива и полезните бактерии в организма. От друга страна, антибиотиците понижават и функциите на имунните клетки, което води до драстичен спад на имунитета.

Заради своите неблагоприятни ефекти антибиотиците са вписани в Европейската бяла книга „Заедно за здраве“. В нея се препоръчва да се приемат с повишено внимание и единствено при необходимост.

Само при установяване на бактериална инфекция се препоръчва придържане към антибиотична терапия, благодарение на която се неутрализират причинителите. При бактериална инфекция, специалистите препоръчват редом с антибиотичното лечение да се приемат и пробиотици.

Как да снабдим организма си с пробиотик по време на терапия с антибиотик?

Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic е научно доказана комбинация от висококачествен пробиотик – Лактобацилус булгарикус и мощен стимулатор на имунитета – бета глюкан. Приемът на Имунобор Биотик по време на антибиотично лечение нормализира чревната флора и повишава защитните сили на имунната система.

Бета глюканът в състава на продукта е единственият имуностимулатор от природен произход с проучен и ясен механизъм на действие. Освен това, той притежава пребиотичен ефект, благодарение на който повишава ефективността на пробиотика и предотвратява увреждането на чревната лигавица.

Освен при антибиотично лечение, Имунобор Биотик се приема и при лечение и профилактика на чревни инфекции и възпалителни заболявания на червата. Има директно антимикробно и антиалергично действие и е с доказан благоприятен ефект и като средство за подобряване на вагиналната екофлора.

При антибиотична терапия, препоръчително е приемът на продукта да започне не по-късно от 48 часа след началото ѝ и да продължи 3 месеца.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: