храни, богати на антиоксиданти
5
(4)

Включването на храни, богати на антиоксиданти към вашата диета е проактивна стъпка към укрепване на естествените защитни сили на организма. Антиоксидантите са съединения, които неутрализират свободните радикали – нестабилни молекули, които увреждат клетките и допринасят за тяхното стареене. Изчиствайки тялото от тях, антиоксидантите помагат за поддържане на клетъчното здраве и укрепват имунната система. Ето кои са и подходящите за тази цел храни.

Горски плодове – доверете се на тези храни, богати на антиоксиданти

Що се отнася до съдържанието на антиоксиданти, малко храни съперничат на широкия спектър такива, открит в горските плодове. Плодовете боровинки, ягоди, малини и къпини са пълни с мощни антиоксиданти като антоцианини, флавоноиди и витамин С. Тези вещества не само придават на горските плодове техния наситен цвят и вкус, но също така осигуряват здрав щит срещу оксидативния стрес. Проучвания показват, че редовната консумация на горски плодове може да намали възпалението и риска от хронични заболявания, и да подобри имунната функция.

Зелен чай – глътка имунитет

От векове зеленият чай е бил почитан заради лечебните си свойства. В този случай може да се включи и в нашия списък с храни, богати на антиоксиданти, заради високото съдържание на такива в него. Антиоксидантните свойства на билката се дължат най-вече на катехините в нейния състав, като с голямо значение в този случай има Епигалокатехин галат. Този мощен катехин, може да се похвали с мощни имуностимулиращи свойства. Изследванията показват, че той помага за модулиране на имунния отговор, намалява възпалението, инхибира растежа на вредни бактерии и потиска репликирането на вируси. Включването на зелен чай в ежедневието ви може да осигури освежаваща доза антиоксиданти, като същевременно поддържа цялостното здраве.

shop banner

Храни, богати на антиоксиданти и хранителни вещества

Повишете имунната си защита с разнообразен набор от богати на антиоксиданти храни. Цветните зеленчуци като спанак, зеле и броколи са пълни с витамини, минерали и фитохимикали, които поддържат имунната функция. Освен това в тях се съдържат антиоксиданти като витамин С, витамин Е и бета-каротин, които помагат за защитата на клетките от увреждане и укрепват имунната система. Храни като ядки и със съдържание на семена са отлични източници на витамин Е, селен и други антиоксиданти, които играят жизненоважна роля за имунното здраве. Органичните подправки като куркума и канела са не само ароматни добавки към ястията, но също така имат антиоксидантни и противовъзпалителни ползи.

Черен шоколад – една от изненадващите храни, богати на антиоксиданти

Тъмният шоколад е богат на антиоксиданти, особено на флавоноида епикатехин и галова киселина. Тези мощни съединения помагат за намаляване на възпалението, подобряват притока на кръв и предпазват от оксидативно увреждане. Те защитават организма и от сърдечно-съдови заболявания. Затова се твърди, че редовната консумация на тъмен шоколад в малки количества може да намали риска от сърдечен удар и други заболявания на сърцето. Освен това черният шоколад съдържа минерали като желязо, магнезий и цинк, които са от съществено значение за имунната функция. Друга полза на черният шоколад е, че може да има и пребиотични ефекти, като насърчава растежа на полезни бактерии в червата и индиректно укрепва имунното здраве. Затова включете тази задоволяващата нуждата от сладко храна в дневното си меню, само не забравяйте да му се наслаждавате умерено.

За оптимален ефект на посочените храни, богати на антиоксиданти е необходим и природен продукт

В този случай специалистите препоръчват прием на Оксибор Цинк Селен Витамин С / Oxybor® Zn Se Vitamin C – биоактивна антиоксидантна комбинация с благоприятен ефект върху имунната система. Този 100% естествен продукт представлява тройна комбинация от най-важните биоактивни антиоксиданти с отношение към имунната система. Всяка капсула съдържа витамин C (като L-аскорбинова киселина) 100 mg, цинк (като цинков глюконат) 5 mg и селен (като натриев селенит) 33 µg. Съставките са комбинирани така че да:

  • подпомагат антиоксидантната защита на организма
  • предпазват организма от вредното влияние на свободните радикали
  • подкрепят работата на имунната система

Рационалният състав на продукта го превръща в ефективно средство за антиоксидантна защита и в условията на епидемии.
Потърсете в аптеките в страната или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Сподели: