Поленова алергия – тайната й вече е разкрита!

Поленовата алергия е най-честата форма на алергична реакция през пролетта. Официалните световни данни сочат, че поне 20% от хората са алергични към растителния полен и именно ранната пролет носи пик на оплакванията им. Причина за това е пролетният цъфтеж на повечето растителни видове. Наскоро обаче учените установиха, че не само той е в основата на зачестяващите случаи на поленова алергия през пролетта. Тайната за появата на тази типична пролетна алергия се крие другаде.

Поленова алергия – скритата причина

Поленовата алергия и нейните особености са тема на специализирано проучване в Канада. Научен екип от канадския университет МакМастър установява скритата причина за отключване на тази алергия. Наред с високото количество на поленовите частици през пролетта още един фактор повишава риска от алергична реакция.

Канадските учени доказват, че рискът от алергична реакция е най-висок, когато по време на излагането на алергени имунната система е заета с неутрализиране на инфекциозни агенти като вируси или бактерии.

Редом с поленовите частици през пролетта се отчита пик и на разпространението на вирусни щамове, причиняващи настинка и други риновирусни инфекции. Тези инфекциозни агенти провокират мощен имунен отговор. Според учените пределното активизиране на имунната система в тези случаи може да доведе до ненужно силен имунен отговор и към безопасни за организма структури като поленовите частици. В тези случаи алергичната реакция се развива като ко-инфекция, придружаваща настинката. Едновременната циркулация на вирусни частици и поленови алергени през пролетта е причина за успоредното зачестяване на риновирусните инфекции и алергиите.

Поленова алергия се среща най-често при деца и подрастващи. Причина за това е неукрепналата имунна система в детска възраст, която по-често е склонна на свръхреакция към безопасни агенти като поленовите частици.

Поленова алергия – профилактика

От ключово значение за успешно контролиране на алергичната нагласа, особено в детска възраст, е модулирането на имунната система. Необходимо е да се нормализира имунната толерантност към алергени. Само тогава излагането на поленови частици няма да провокира имунна реакция, отключваща поленова алергия.

Като висококачествени имуномодулатори в детска възраст може да се ползват природните продукт Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ сироп и капсули. Те съдържат висококачествен и пречистен бета глюкан – единственият природен имуностимулатор с доказан механизъм на действие, спомагащ и за намаляване на алергичната нагласа при деца. Продуктите Имунобор може да се приемат продължително време, без никакъв риск от нежелани реакции. Може да се приемат както профилактично за намаляване на алергичната нагласа, така и по време на алергия за овладяване на алергичния пристъп.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar