Грипен вирус – нови данни

В последните години грипният вирус се превръща в основна заплаха за общественото здраве. Високата му изменчивост налага създаването на нови ваксини всяка година. Щамовете, които се съдържат в тях обаче, често са безсилни срещу непрекъснатите мутации. Откритие на учени от Националния център по биотехнология на Испания и от институт „Пастьор“ във Франция дава надежда, че в бъдеще ще се разработи универсално средство, което да предпазва от всички щамове на грипа, включително мутиралите.

Нов механизъм на действие на грипния вирус

Изследването, публикувано в списание Nature Communications, предоставя нови данни за устройството на грипния вирус и за механизма на неговото действие. Екипът работи върху проекта четири години и с откритието си буквално преобръща познатите представи за структурата и възпроизводството на вируса.
Въз основа на прецизно лабораторно наблюдение с иновативна микроскопска и оптична техника учените стигат до революционното заключение, че грипният вирус изгражда своя собствена мембранна органела в клетката гостоприемник, за да транспортира молекулите на своя геном. Изводът е в противовес на приетото в научните среди становище, според което вирусът използва клетъчните органели на клетката, за да транспортира молекулите на своя геном от клетъчното ядро, където са произведени, до клетъчната повърхност, където се образуват нови вирусни структури. „Установихме, че органелите са изградени от вируса специално за неговото размножаване. Те не са част от клетката гостоприемник. Ако ги изучим детайлно, бихме могли да възпрепятстваме активната репликация на вируса и да атакуваме самия него със специфични средства, а не както досега симптомите, които той причинява“, категорична е Кристина Риско, изследовател в Националния център по биотехнологии на Испания. Тя е изключително горда от факта, че откритието вече е потвърдено в клиничната практика. Заедно с колегите си Риско е успяла да идентифицира органелите на грипния вирус в пациенти, „жертви“ на инфекциозното заболяване. Това обуславя и прогнозата й, че революционната гледна точка за патогенезата на грипа ще доведе до качествено нов подход за преодоляване на заболяването.

Ефективен природен продукт, осигуряващ 24-защита срещу грипния вирус

Създаването на нови средства, които да противодействат на грипния вирус, наистина е единствената стратегия за намаляване на здравните щети от грипа. Не бива да се забравя обаче, че това е дълъг процес, а симптомите на инфекциозното заболяване не търпят отлагане. Навременна помощ при първи признаци на грип засегнатите могат да получат от Гриполек/Gripolek®. Лесноусвоимият витамин С (Ester-C) и цитрусовите биофлавоноиди в състава на изцяло природния продукт помагат на организма бързо да се справи с инфекцията. Редовният му прием в продължение на минимум 5 дни облекчава ставните и мускулните болки, повлиява интоксикацията и възстановява витаминния дефицит.

borola

Може да харесате

Коментари

avatar